Saturday, December 17, 2011

terima kasih sri sayang apartments

living hall hotel room....wahh.. nice :D


living hall n kitchen.........sweet...


our room..

our view... :D

Batu Feringgi

wahhh...hari aku kad batu feringgi.. menginap kat sri sayang apartment (royal suite) apartment ny di kelilingi jutaan banglo di bwah sna.. 1.2 juta smpai 2.3 juta..pilih je..byk choice..view pntai laa kata kn... mhaii siott........ pas check in,,kami serbu dpur..makan time..haha..lapaq kot..pas mkn rehat2..then masa terjun kolam... bru terjun 10minit..guard mai "StOP.. ITs RAINING" kepala hotak kau..takad ujan rentik2 xgoyah laa...mndi wad bodo..snap pic dive..haha...pelik..ptg tue nak p pntai..tp ujan lebat plak...then tgg smpai lpas mghrib.. its Shopping time...skit kaki cm xterasa jaa..haha..damn tiredd bla smpy hotel room..tdo trus... :D

Sunday, December 4, 2011

ombak rindu



wahhh..lpas bertahun dh khatam novel dya.. depa wad filem lak..best!! meleleh tgk cite niy.. tapi the best moment adalah p rmai2.. heret tok, alang. angah. acu. mama. kak ya. aja. adek. saya. n boyfren saya. then tiap2 sorang msty bwa tisu spare.. actually cte niy sdey..tapi aaron suka wad joke.. xsmpat nk fee then trus ketewa.. hehe...^^

Friday, November 25, 2011

my inspirations...```

check this out :




apa mcm...chantek kan..my future room...hehe InsyaAllah..




hehe..cute kan...rasa cm nak try je kan..ops its mine..  i love dress.. wanna try all the best dress in the world...feel confident bila wear this dress...hope so! next!




wahhh...close your eyes...and feel it.. feel like a new born.. pure.. smooth...relax...everything amazing..  i wanna go to this place for honeymoon yg ke 25..haha... next!






uihhh...chantek rambutt dya.. nak wad cm niy nnty... especially for my future husband and all my family..sibling only..i love curl3 hair..like this laa..bak mylie cyrus punya rmbut...ye ke..not sure..


to be continue..

when i still update...i feel.......



arghhh...i feel hungary laa...actually time niy i tgh repair2 blog..then my cousin ( aida afza) jap..xnak naik lg katanya...nak makan..suddenly perut i pun bernyayi riang...gosh...fat..i hate you.. but im realy really have to0 eat...hahaha..bye blog! food more important than you..haha caioooo....

i wish to be a millionaire



my first collection...heel..heel pump..wedges..everything like up this... i have two.. just two.. i want more..  so dato' mna yang harus mjadi mangsa,,,hahahhaha... kena kaya raya dlu.. bru boleh buat collection ksut2 mcm niy..huhu if not yg niy sudah...


yg niy sudah mencukupi....huhu.. malas nk continue.. see you later.. tired already..daa

Friday, November 18, 2011

i miss my hero..^^

my hero...i wait a very long time to see you..so excited bila jmpa u tdi...geram sgt..really really miss you...i want u to know something that i never jemu see your movies...love to see u with bella.. so sweet.. dramatic...but you still cool.. syg u taw.. if u baca blog niy pun..i dah lompat3 smpai xckup tanah..gosh! i just want u to know how i feel.. i really love you...but im not yours..bella always with you..so jealous... ;( hah.. 




you;re so gorgeous...love your hair.. you;re prowler.. edward is mine..but you deserve to him.. i know how far you love him...deeply..from first movies until now.. jealous gila dgn hang!!! perampas!! aku serah edward aku kad hang... jgn hurt dya k.. jgn pegi kad jacob k.. hope both of you happy together..i'll wait for part 2..see you ;)



hi little princess...you're new.. im waiting your action for part 2...dri pic yg ada kad goggle... mcm best jer part 2.. sure aku xkn miss for part 2.. swear! wanna see u little princess... ank cullen.. your mom (bella) most died when her just want to push you out dri perut dya tue..really! mcm patah pinggang tgk scene tue..sad ;(.. kesian bella.. but bella was strong! you little princess dont make your mom cry about you..care about her feeling when you want to do something..think before action.. 




jacob! hensem boy! please back-off.. jgn laa kacau bella n edward... but seriously you're  so duper kind...baik sgt...suka protect bella..thanks.. u'll get a better person.. dont worry be happy ;) ;) ;)
jgn rampas bella dri edward taw.. if edward die.. baru bole..tp mustahil kn..vampire never dies... so i expect that part 2..you will found a girl.. ask director to do that.. my order!!! haha.. see you.. continue protect bella swam.. you're good friend..^^

Monday, October 31, 2011

Lip....^^

BIBIR SEGAR DAN KEMERAHAN 
Wanita yang mempunyai bibir segar dan kemerah-merahan secara semulajadi menandakan dia mempunyai tubuh badan yang sihat dan pandai menjaga kesihatan diri.
BIBIR YANG BIRU (PUCAT) 
Tidak kira apa juga bentuk bibir wanita ini, cahayanya kelihatan kebiruan. Biasanya wanita ini tidak begitu boleh diletakkan kepercayaan
BIBIR YANG TIPIS 
Tipis bukan bererti nipis! Wanita yang memiliki bibir tipis pada umumnya banyak mulut dan suka membicarakan hal-hal yang kadangkala boleh disifatkan sebagai tidak wajar.
BIBIR YANG MUNGIL 
Wanita ini secara umumnya mempunyai gaya dan pesona yang mendebarkan lelaki.
BIBIR YANG TEBAL 
Wanita berbibir tebal dikatakan mempunyai nafsu yang kuat.
BIBIR SENTIASA TERBUKA
Mempunyai keinginan yang tinggi dari segi kehidupan dan juga seks.

kEcAnTiKaN sEbEnAr...(^_^)

Kecantikkan yang abadi ialah pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan pada wajah dan pakaiannya.

Dinilai daripada adab, dalam masyarakat manusia ada binatang jalang, tetapi dalam masyarakat binatang, tidak ada manusia jalang.

Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil.

Jika kamu mendapat kesusahan, ingatlah menyimpan kesabaran.

Engkau disebut sebagai manusia bukan kerana tubuh dan jasadmu tetapi akal dan jiwamu.

Sunday, October 30, 2011

aPa iTu CinTa?? ApA iTu SaYaNg?? aPa iTu SuKa??

Saat kau MENYUKAI seseorang,
kau ingin memilikinya untuk keegoisanmu sendiri

Saat kau MENYAYANGI seseorang,
kau ingin sekali membuatnya bahagia dan bukan untuk dirimu sendiri

Saat kau MENCINTAI seseorang,
kau akan melakukan apapun untuk kebahagiaannya walaupun kau harus mengorbankan jiwamu

Saat kau MENYUKAI seseorang dan berada disisinya
maka kau akan bertanya,"Bolehkah aku
menciummu?"

Saat kau MENYAYANGI seseorang dan berada disisinya
maka kau akan bertanya,"Bolehkah aku
memelukmu?"

Saat kau MENCINTAI seseorang dan berada disisinya
maka kau akan menggenggam erat tangannya...

SUKA adalah saat ia menangis, kau akan berkata
"Sudahlah, jangan menangis."

SAYANG adalah saat ia menangis dan kau akan
menangis bersamanya

CINTA adalah saat ia menangis dan kau akan
membiarkannya menangis dipundakmu sambil
berkata,
"Mari kita selesaikan masalah ini bersama-sama."

SUKA adalah saat kau melihatnya kau akan
berkata,
"Ia sangat cantik dan menawan."

SAYANG adalah saat kau melihatnya kau akan
melihatnya dari hatimu dan bukan matamu

CINTA adalah saat kau melihatnya kau akan
berkata,
"Buatku dia adalah anugerah terindah yang pernah Tuhan berikan padaku.."

Pada saat orang yang kau SUKA menyakitimu,
maka kau akan marah dan tak mau lagi bicara padanya

Pada saat orang yang kau SAYANG menyakitimu,
engkau akan menangis untuknya

Pada saat orang yang kau CINTAI menyakitimu,
kau akan berkata,
"Tak apa dia hanya tak tahu apa yang
dia lakukan."

Pada saat kau SUKA padanya,
kau akan MEMAKSANYA untuk menyukaimu

Pada saat kau SAYANG padanya,
kau akan MEMBIARKANNYA MEMILIH

Pada saat kau CINTA padanya,
kau akan selalu MENANTINYA dengan setia dan tulus...

SUKA adalah kau akan menemaninya bila itu
menguntungkan

SAYANG adalah kau akan menemaninya di saat
dia memerlukan
CINTA adalah kau akan menemaninya di saat
bagaimanapun keadaannya

SUKA adalah hal yang menuntut,
SAYANG adalah hal memberi dan menerima,
CINTA adalah hal yang memberi dengan rela.

.......................................................................XOXO......................................................................

Friday, October 28, 2011

ArRanGe mY tiMe... HoPefulLy i cAn folLoW uP..

23 days left b4 exam
sume de 4 subject...
means 5 days per subject..

mula2.. 
28/10/2011 --> bio essay and math paper 1
29/10/2011 --> bio essay, P. AM bhg. E and math paper 2
30/10/2011 --> bio essay, P.AM graf 2 types and chemistry paper 1
31/10/2011 --> organic chemistry for structure paper and math paper 2
01/11/2011 --> inorganic chemistry, essay P.AM, math T (poison probability)
02/11/2011 --> physical chemistry and bio (photophosphorylation)
03/11/2011 --> P.AM bhg E 2 type and P.AM bhg D 2 type and also bio hatch-slack pathway
04/11/2011 --> Math Technical surd, matrices, conjugate and partial fraction
05/11/2011 --> surd, matrices, partial fraction, G.P, A.P, and bio of biodiversity, selection..
06/11/2011 --> chemistry paper 1... expert in s block and d-block and bio (quadrant ecology)
07/11/2011 --> P.AM Paper 2.. try 2 practice.. 3 hours per practice..

buka tutup-- buka tutup

 











 makin dekat nak exam...makin ku serabut...hambekkk kaw nk study last minute sangat kn..sempat ke nak cover sume chapter...ad0i3.. sume serabut...mcm mna niy.. pegang tue xkena..pegang nie xkena..buka buku niy..tutup buku tue.. dok p mai2..xmsuk apa... haishhhh...hope a miracle happen..tapi mustahil... arghhhhhhhh serabut lg dok dgr lgu roll'in the deep niy... arghhhhhhhhhhhhhh gila3..sume niy gila...aku nak buat apa.. xtaw arah nak tuju dah.. dh berkilo2 cafeine aku telan...mata ku berat.... kepala pusing cm jam... ohhh i cant stop study now..keep study until feel tired... im trying... attraction van der waals is to0 hard... now i cant see my future..its blind!! . please find my self in this @#$^&$

sick of this :((((((

Sunday, October 23, 2011

27 days left before exam STPM...

my life getting busy..stressful..lazyness...etc.. omg what im waiting for.. study bak nak gila..masuk ciput jaa...mcm mna nie...sume plan xmnjadi... lteh2...mcm2 attend still xsmpai target..rse cm nak give up jaa...tp xleh...kena truskan jgak..damn!!!



time is running out........i should study and study and study.. go on with study..apa nk jadi jadi laaa....

Friday, September 30, 2011

malang tidak berbau...!! o.O

haha..jam kui 1.32 ptg..aku, azer, aja, kandaq mkan punya cepat2.. nak p tgk wyg cte niy kad Vm..kui 2.30.. tiket mlas nk reserved..nak main redah je..maklum laa mgg last tayang..mesty xdak owg yer kn...haha 2.10 still di jalan rya..smpai je dlm 2.20..di kaunter tiket..tinggal seat depan screen jaa...argghhhh..damn! kejap je kak nak bincang gan mber dlu..bncg2..belasah je..haha..sesampai je kad kaunter..sorry sume dh sold...ad0ii.. xsmpai 2 mnit.. tdi ada lg 12 seat..malang2...

lastly kuar dgn muka yg hampa..menuju ke CS..kononnya nak p cri DVD..lg senang..hah beli dh pun..bila pasang jaa.. krook..krekkk..krookk..krekkk...sekat2 pulak..malang3.. myampah t0ii...

Sunday, September 25, 2011

Horeeeeeeeeee..exam dh abis..

finally....abis jgak trial exam..betapa susahnya exam ny..benci! benci! benci! for this exam..jgn nk hope dpat the best pointer cik tasha oii..jawab ntah apa2 berangan nak pointer tinggi..hmm besa laa kn last minute punya study...last2 kena batang hidung sndri.. nasi pun dh jdi bubur..nah padam muka cik tasha oii..gatal cri psai sgt..dok dgr hasutan syaitan sgt..OMG!! last2 kad exam hall nganga laa kau..ad0ii lepas ny kena byk practice lg..byk lg yg xtau nie.. horrible life comes again.. tp honeymon jap laa..dlm one week..refresh otak jap..hehe..still nak cty tue..punya laa keras pala cik tasha nie..haha.. apa nk wad nie..doa..usaha.. ikhtiar..buat..tawakal.. 

Sunday, August 28, 2011

selamat hari raya aidilfitri semua...^^


kesempatan ini sye ingin mengucapkan  selamat hari raya Aidilfitri buat pembaca n entri2 secara kebetulan..syawal akan tiba beberapa hari lagi..sekejap je kan...pejam celik pejam celik ramadhan hampir penghujungnya..buat family tercinta n saudara mara.. kekasih hati.. sha setulus-tulus yer minta maaf sekiranya selama ini ada buat apa2 kesalahan...n sha harap di pagi hari rya niy kite berkumpul sama2...

kepada yg balik ke kampung halaman tue pandu lah elok2..amalkan pemanduan berhemah di jalan rya..n paling penting banyak kn bersabar.ingt lah org tersayang yg menanti kepulangan anda..akhir kata, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin..



Sunday, July 17, 2011

This will be come out for exam...

benda pe niy..adoii..aku pun xtaw..tp skrg dh taw.. pic kad atas nie adalah antibodies kita..sume thu kan dia cm protecter..actually aku suka tgk blog aku..then at da same time..aku kena rmmber bnda niy..so aku pun post je dlm blog..bley tgk2..huhu..

lg M--> xcross placenta....common antibody..
lg G-->cross placenta...not multivalent..aktifkn cascade.. 
lg E--> low conc. antibody...lawan eukaryotic protozoa..
lg A--> xaktif kad cascade..prevent virus & bacteria.. ex: tear..saliva..
lg D--> antigen receptor..xcross placenta..


Tuesday, July 5, 2011

air mata ku.... ;'(

menangis dan terus menangis...bila aku nk p tgk wayang...spa xmau ikod..termasuk si dia.. sume serba xkena..aku follow cte tue...aku nk tgk jgak..sepatutnya dia fham apa yg aku minat..aku mmg dh tergedik2 nk tgk cite tue..p cancel..alasan segan laa pe laa...menangis sehingga HP kesayangan aku berderai...betapa kecewa bila bnda yg kita mnat cuba di tangguh..di halang..

tp ada bgus yer aku menangis sebab menangis dapat :

1. Membantu penglihatan

Air mata membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang membuat penglihatan menjadi kabur.


2. Membunuh bakteri

Tak perlu ubat titis mata, cukup air mata yang berfungsi sebagai anti bakteri semulajadi.

Di dalam air mata terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteri-bakteri yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandung bakteri, hanya dalam 5 minit.


3. Meningkatkan mood

Seseorang yang menangis menurunkan level depresi dengan menangis, mood seseorang akan terangkat kembali.

Air mata yang dihasilkan dari tipe menangis emosi mengandung 24 % protein albumin yang berguna dalam meregulasi sistem metabolisme tubuh dibanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.

4. Mengeluarkan racun

Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa studi tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis emosional adalah mengandungi racun.


keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia mengeluarkan racun dari dalam tubuh melalui mata.



5. Mengurangi stress


Bagaimana menangis mengurangi stres?


Air mata mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin.


Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.



6. Mengenal erti sosial


Selain baik untuk kesihatan fizik, menangis juga membantu seseorang membangun sebuah komuniti dlm masyarakat.


Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya dgn teman-temannya atau seseorang , dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.



7. Melegakan perasaan


Semua orang ingin merasa demikian.


Walaupunpun Anda didera berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega.


Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega.


Keluarkanlah masalah di pikiranmu dan menangis, jangan dipendam lama2 perasaan itu.


makasih sayang buatkan kekasihmu ini menangis :)
~~XOXO~~

Monday, July 4, 2011

my flashback n hope

I wanna to make sure that you 100% out from my life..I don't demand for more. At least can you learn how to think for others? Oh you do. You are so protective over your friends. Oh I am not your friend. If you choose to leave, don't ever come back for me..or look back!! I won't stand in your way. I have to retain my dignity. I am inevitably easily influenced. So you actually open my heart and abandon it once again? 



Flashback! at 25/12/2009..i said to my xboy...."if u not believe me...you get lost..." that you know  he likes to believe his friends first..and me is the last..I am also looking for the cause for us to break .. wahaha go head (mmg aku nk putus dengan kau pun)... because I was really disappointed with him .. he likes to believe his friends say he should trust me .. .. if it does not matter .. but it has been too much I give with him .. all I did all the wrong .. and finally I had a friend she accused another man .. shut's up! enough a little bitch ... get lost from my heart ..syuh3..go3..i dont care about you anymore..So im become a single person almost 10 months hehe .. how beautiful this world ...im free n so comfortable wif my life..for my self..
What will be, will be. No hope no Disappointment. So i will not hope for anything ... now i get a better 
person .. he is Mohd Nazri Mansor .. love u dear..wink2.. i hope u is the best and the only one that never leave me..n walk beside me forever...


~~XOXO~~

Sunday, July 3, 2011

just for joking only...^^



Teka-teki: Hitam dan berpeluh.. HA.. Ape2??
Jawapan: semut hitam tengah berjogging.. huhuhu

Teka-teki: Ape benda bila masuk segitiga bila kuar bergulung-gulung?
Jawapan: Seluar dalam ler.. haha

Teka-teki: Antara kapal terbang dengan kuih lepat liat, mana satu yang paling tinggi?
Jawapan: Kuih lepat liat la sebab kapal terbang sampai langit je, tapi kuih lepat sampai lelangit!

Teka-teki: Banyak2 kotak, kotak apa yang takleh angkat?
Jawapan: Kotak penalti lah.. wawawa!

Teka-teki: Kenapa Penggali Kubur Gali Kubur Tak Pakai Selipar???
Teka.. teka.. kalo terer!
Jawapan: Selipar mana boleh buat gali tanah, guna cangkul lar hue hue hue!!

Teka-teki: Bulu bertemu bulu kulit bertemu kulit makin tambah rapat makin nikmat rasanyer!
Jawablah kalau bijak sangat!
Jawapan: Haah.. mulalah otak kuning, MATA lah jawapan nyer..!

Teka-teki: 3 kepala, 6 mata, 8 kaki. Apakah bendanya tu?
Jawapan: Koboi naik kuda bawak ayam.

Teka-teki: Masa dia hidup kita menyanyi, masa dia mati kita tepuk tangan.
Jawapan: lilin masa sambut EPI BESDAY

Saturday, July 2, 2011

perigi dan timba


Mainstream Masyarakat kini...

Selalunya, setiap hubungan itu dimulai oleh si jejaka. Mendekati si gadis, merisik si gadis, sehingga meminang si gadis. Caranya pelbagai. 
Bagi lelaki yang faham apa itu Islam,apa itu hukum syarak, si jejaka akan menguruskan dengan panduan tersebut. Tapi tidak kurang juga, lelaki mengambil panduan bukan dari firman tertinggi, ayat-ayat cinta, al-Quran dan sunnah!


Apabila lampu hijau diberikan oleh si gadis, biasanya selepas itu akan menyusullah ijab dan kabul. Lelaki meminang wanita, itu biasa dan lumrah bagi masyarakat. 


"Apa kata, akak yang mulakan dulu. Maksud saya akak yang merisik lelaki tu?" cadangan "ganjil" saya. 


"Ish Ami... seganlah. Tak buat dek orang," pintas beliau.


Ya... perempuan meminang lelaki itu aneh bagi masyarakat kita. Tetapi jika kita menyemak kembali helaian sejarah gemilang, yang 
dicontohkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dan para sahabat, hubungan membina keluarga Muslim lagi mukmin itu bukan dengan cara satu hala.


Ada sirah mentafsirkan hubungan itu dimulai oleh jejaka meminang wanita. Dalam pada masa yang sama, ada sirah mencatatkan hubungan itu dimulai oleh wanita itu sendiri.
Lupakah kita dengan kisah cinta Murabbi Cinta kita, Rasulullah s.a.w. dengan wanita syurga, Siti Khadijah. Dalam kisah cinta, cinta terbaik yang harus kita umat akhir zaman contohi sudah semestinya baginda. Ini membuktikan, pinangan itu bukan satu talian kehidupan yang bersifat satu hala, tetapi boleh bertukar menjadi dua hala. Tergantung keadaan dan masa. 


Seganlah!


Ya segan, kerana tidak dibuat dek orang kita. Sedangkan syariat begitu luar melebar dalam menata hidup umat Islam. Cukup cantik dan cukup sempurna, berbanding keterikatan adat yang menyempit. Menyusahkan. 


Yang wajib, tidak dibuat. 

Yang sunat, dilihat wajib. 
Yang haram, itu dipertahan! 


Sebenarnya, ada sesetengah adat dan syariat yang boleh dicantumkan. Dan jika ada pertembungan, bagi kita yang mengaku beriman dengan Allah dan Rasul, 
syariat itu diletakkan di hadapan sekali hatta pedang di leher sekalipun. 


Kebenaran itu di zaman ini dilihat asing dan janggal di mata masyarakat. Justeru menjadi "cicak yang pekak" amat dituntut biarpun dicop sebagai tidak tahu malu!perigi

percintaan abadi




our love still go on...never die..kdg2 myakitkan aty sgt..tp dya jgak laa yg membahagia kn dikala sha sunyi n sedih...wink3..^^ love you darl..im really love your smiling face..(sejuk aty memandang) all the problem just switch off like a shock..you;re my density..

Mama umpama sekuntum mawar,  cantik menawan dengan 
haruman lalu datang sang kumbang menyapa, 
memberi kasih menitip sayang lalu 
bermulalah suatu episod cinta agung antara kita.

~~XOXO~~

Friday, April 8, 2011

tomorrow is school days!!!!!

shit!! i hate this...i wanna spend my weekend..dear give me some space to breath..time to rest.. my brain so full wif u..so back off for two days..but u are so useless still take my time..im tired..book always infront of me.. dont u tired...im sick of u...my brain also have a limit to study...i know what i do..i study..i play.. if u want me 24 hours non stop like 7E to study..sorry to say..i cant n i dont want it!!

Wednesday, March 23, 2011

the kidney..i must remember this..!!!OMG!!

The regions of the kidney. Can you name the parts?
You should be able to name all the parts labelled A to F. Click on any one of the letters to find out more about that part.
This has a large diameter and a thin wall. It carries blood away from the kidney and back to the right hand side of the heart. Blood in the kidney has had all its urea removed. Urea is produced by your liver to get rid of excess amino-acids.
Blood in the renal vein also has exactly the right amount of water and salts. This is because the kidney gets rid of excess water and salts. The kidney is controlled by the brain. A hormone in our blood called Anti-Diuretic Hormone (ADH for short) is used to control exactly how much water is excreted.
This blood vessel supplies blood to the kidney from the left hand side of the heart. This blood must contain glucose and oxygen because the kidney has to work hard producing urine. Blood in the renal artery must have sufficient pressure or the kidney will not be able to filter the blood.
Blood supplied to the kidney contains a toxic product called urea which must be removed from the blood. It may have too much salt and too much water. The kidney removes these excess materials; that is its function.
This is the region of the kidney where urine collects. If you are very unlucky, you may develop kidney stones. Sometimes the salts in the urine crystallise in the pelvis and form a solid mass which prevents urine from draining out of the medulla of the kidney. You will need treatment: see your doctor.
This one is easy peasy: the ureter carries the urine down to the bladder. It does this 24 hours per day, but fortunately the urine can be stored in a bladder so that it is not necessary to wear a nappy!
The medulla is the inside part of the kidney. It is shown in green in the diagram, but in real life it is a very dark red colour. This is where the amount of salt and water in your urine is controlled. It consists of billions of loops of Henlé. These work very hard pumping sodium ions. ADH makes the loops work harder to pump more sodium ions. The result of this is that very concentrated urine is produced.
The opposite of an anti-diuretic is a "diuretic". Alcohol and tea are diuretics.
The cortex is the outer part of the kidney. This is where blood is filtered. We call this process "ultra-filtration" or "high pressure filtration" because it only works if the blood entering the kidney in the renal artery is at high pressure.
Billions of glomeruli are found in the cortex. A glomerulus is a tiny ball of capillaries. Each glomerulus is surrounded by a "Bowman's Capsule". Glomeruli leak. Things like red blood cells, white blood cells, platelets and fibrinogen stay in the blood vessels. Most of the plasma leaks out into the Bowman's capsules. This is about 160 litres of liquid every 24 hours.
Most of this liquid, which we call "ultra-filtrate" is re-absorbed in the medulla and put back into the blood.
Here is a diagram of the kidney showing a nephron broken up into six parts. Each part has a specific function. You can click on a letter to find out what that part does.
The kidney nephron exploded into it separate parts. Click on a letter to find out what the part does.
Here is a diagram of a nephron put back together again. You can click on a green or red area to find out what happens there. Ultra-filtration happens in the red area, and re-absorption happens in the green areas.
The kidney nephron. Click on a green or red area to find out what the part does.
This is where ultra-filtration takes place. Blood from the renal artery is forced into the glomerulus under high pressure. Most of the liquid is forced out of the glomerulus into the Bowman's capsule which surrounds it. This does not work properly in people who have very low blood pressure.
Don't worry about remembering the name for your GCSE biology. Jolly good though if you can. Proximal means "near to" and convoluted means "coiled up" so this is the coiled up tube near to the Bowman's capsule.
This is the place where all that useful glucose is re-absorbed from the ultra-filtrate and put back into the blood. If the glucose was not absorbed it would end up in your urine. This happens in people who are suffering from diabetes.
Losing glucose in your urine is bad news; how much did those chips at lunchtime cost you?
This part of the nephron is where water is reabsorbed. Kidney cells in this region spend all their time pumping sodium ions. This makes the medulla very salty; you could say that this is a region of very low water concentration. If you remember the definition of osmosis, you will realise that water will pass from a region of high water concentration (the ultra-filtrate and urine) into a region of low water concentration (the medulla) through cell membranes which are semi-permeable.
Don't worry too much about the name. Distal means "distant" so it is at the other end of the nephron from the Bowman's capsule. This is where most of the salts in the ultra-filtrate are re-absorbed.
Collecting ducts run through the medulla and are surrounded by loops of Henlé. The liquid in the collecting ducts (ultra-filtrate) is turned into urine as water and salts are removed from it. Although our kidneys make about 160 litres of urine every 24 hours, we only produce about ½ litre of urine.
It is called a collecting duct because it collects the liquid produced by lots of nephrons.
So now you know how your kidney works !

Sunday, March 20, 2011

tidurlah sayang...


Angin ini, yang membawa pesan malam-mu.
Menari-nari menggelitik-ku,
Bersiul-siul menidurkanku,
Memberi satu pesan tersirat di antara ribuan hembusannya.
Tanah basah ini, yang membawa pesan malam-mu
Merayap naik ke tubuhku,
Hidupkan kematian menjadi vegetasi,
Memberi satu pesan tersirat di antara jutaan kebangkitannya.
Cahaya bintang di langit, dengarkan permintaanku.
Terangi malam yang redup,
Menghangatkan malam yang dingin,
Satu permintaan yang selalu kuucapkan pada-Nya.
Matikan aku dalam kegelapanmu
Selamat malam, sayang
Semoga esok matahari tak terbenam.

Alhamdulilah...

Alhamdulilah...hujan, kilat, guruh, banjir, lampu isyarat merah berjaya kami harungi untuk smpai ke masjid taman intan..sedang berlari anak2..kami basah agak byk..tp majlis tetap diteruskan..yang elok xelok diperlambatkan..smpai2. .tok kadi yg belum smpai..maybe kami terlampau excited kot..tue yg smpai awaii tue..then selesai sja tok imam bca pe sume..kami pun tadah tapak tangan dengan syukurNya kak aziela telah di ijab kabul kan...AMIN.. :)

bila si dia sanggup...

1. temankan aku balik time malam..aku drive dya follow gan moto
    dlam keadaan gelap n hujan..
2. mai umah sbab isaw kan aku call 23 kali xdapt2..aku ter-off hp
3.sanggup mai malam2 hantar nasi bungkus sbab aku lapar..
4.sanggup layan kerenah aku yg sangat MELAMPAU..DEGIL..
5.sanggup habiskan duit kerja dia untuk aku makan dan makan!!

 i love u sayang...

Saturday, March 12, 2011

You are the thunder and I am the lightening..........~~

"A Year Without Rain"

Can you feel me

When I think about you
With every breath I take
Every minute
No matter what I do
My world is an empty place

Like I've been wandering the desert

For a thousand days (oh)
Don't know if it's a mirage
But I always see your face, Baby

I'm missing you so much
Can't help it, I'm in love
A day without you is like a year without rain
I need you by my side
Don't know how I'll survive
A day without you is like a year without rain

The stars are burning

I hear your voice in my mind (in my mind)
Can't you hear me calling?
My heart is yearning
Like the ocean that's running dry
Catch me, I'm falling

It's like the ground is crumbling underneath my feet

Won't you save me?
There's gonna be a monsoon
When you get back to me


So let this drought come to an end

And make this desert flower again
I'm so glad you found me
Stick around me baby baby baby
It's a world of wonder with you in my life
So hurry baby don't waste no more time
I need you here
I can't explain
But a day without you
Is like a year without rain

Hold a true friend with both your hands...(^_^)



Standing by,
All the way.
Here to help you through your day.

Holding you up,
When you are weak,
Helping you find what it is you seek.

Catching your tears,
When you cry.
Pulling you through when the tide is high.

Just being there,
Through thick and thin,
All just to say, you are my friend.

- Brittani Kokko -

gud nytezz my dear lover..

For You Are The One

For you I would climb
The highest mountain peak
Swim the deepest ocean
Your love I do seek.

For you I would cross
The rivers most wide
Walk the hottest desert sand
To have you by my side.

For you are the one
Who makes me whole
You've captured my heart
And touched my soul.

For you are the one
That stepped out of my dreams
Gave me new hope
Showed me what love means.

For you alone
Are my reason to live
For the compassion you show
And the care that you give.

You came into my life
And made me complete
Each time I see you
My heart skips a beat.

For you define beauty
In both body and mind
Your soft, gentle face
More beauty I'll ne'er find.

For you are the one
God sent from above
The angel I needed
For whom I do love.

- Chris Messick -

Wednesday, March 9, 2011

sungaiku hidupku


view at sg petani...wahh nice view..tapi smpai kad stu tempat tue smpah punya laa byk..rse ikan pun xley nk survive kad sini..


abg bot...pnjam stereng jap k...dri luar kapal luar kapal smpai laa ke stereng kami posing...hehe

ini sume cek abg2..alahaii berat sgt kot..bot kami dpat lintas dia org..daa2..jmpa kad jeti..

Tuesday, March 8, 2011

tomorrow gonna be freed0m to me..^^



 
yeahh..tomorrow i'll done my last paper..that its CHEMISTRY.. hopefully i can get better mark then b4.. s0 this early morning i spend my time wif references b0ok..sometimes quite bored wif this' thing..hahaha.. study about tiny molecules such a silly..i cant see that molecules..how can i study.. (alasan yg kukuh ble fail)..^^

Thursday, February 10, 2011

follow my tips...

13 Langkah hilangkan Mengantuk dan Tekanan

Jgn baca je..buat laa apa yg patut..hehe
Selamat Mencuba!!

LANGKAH 1


Ini adalah ala taichi sikit la… sebagai permulaan untuk memanaskan badan..

LANGKAH 2

Tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher anda..

LANGKAH 3

wa..wa..wachaaa!!

LANGKAH 4

Gerak kekanan kemudian ke kiri..main2 tingkap gitu..

LANGKAH 5

Gerak ke kiri kemudian ke kanan. Ikut sahajalah… jangan terpusing kepala sudah la..

LANGKAH 6

Tepuk kuat kuat kat dahi.. Ini untuk menghilangkan mengantuk..

LANGKAH 7

Selepas itu buat gerakan tangan dan badan… pura2 happy sikit..

LANGKAH 8

Kemudian goyang-goyangkan kaki dan badan sedikit… Lakukan seperti kita tiada masalah…

LANGKAH 9

Lakukan secara agresif pula… Jangan peduli apa orang lain kata..belasah je..

LANGKAH 10

Tarik nafas..Hilangkan semua tekanan…

LANGKAH 11

pusingkan kepala…

LANGKAH 12

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

LANGKAH 13

Akhir sekali lakukan joget kucing…
————–
Sekian….SELAMAT MENCUBA>>>
hehe...nice try..kan dah xmengantuk dah..